Minciuna are picioare scurte?

Home / blog / Minciuna are picioare scurte?

Cam da…

In primul rand, mark those words, reference check. Verificarea referintelor este un instrument de selectie din ce in ce mai folosit si in Romania, indiferent de rol si de tipul organizatiei, multinationala versus antreprenoriala locala.

Asa ca se pot afla foarte usor informatii despre durata exacta a colaborarii, rolul avut, motivele incheierii colaborarii sau continutul jobului.

Dar cum CVul este un instrument de marketing care ar trebui sa genereze cat mai multe interviuri, trebuie sa existe solutii si pentru situatiile care ne fac sa mintim in CV.

Daca ai mai multe pauze intre joburi si acestea  perioade scurte, de cateva luni, pot fi mascate prin mentionarea doar a anilor aferenti unei colaborari profesionale, nu si a anilor. De exemplu, in loc de ianuarie 2010- februarie 2012, poti mentiona doar 2010-2012. Este nevoie de continuitate, deci daca alegi aceasta varianta, foloseste-o pentru toate rolurile.

Daca nu ai sustinut lucrarea de licenta/ disertatie, poti mentiona doar perioada studiilor respective, fara a da informatii despre titulatura sau specializare. Nu inventa studii de masterat si nu spune ca ai finalizat studiile, daca nu ai facut decat 1 an.

Iti doresti un rol cu un nivel de complexitate mai ridicat, insa sarcinile pe care le ai in acest moment nu te recomanda decat partial? Alege sa mentionezi in sectiunea de responsabilitati doar pe cele care se pliaza pe jobul vizat. De exemplu, daca acum esti Office Assistant, ai responsabilitati de contabilitate primara si vrei sa aplici (sunt sigura ca in curand Academia Romana va recunoaste si acest sens al lui aplica) la un job de contabil junior, foloseste ca job title Asistent administrativ si contabilitate si mentioneaza prioritar responsabilitatile legate de contabilitate.

Daca ai avut contract pe durata determinata care nu s-a prelungit, mentioneaza in CV project based, astfel incat sa nu fii considerat job hopper.

Nu minti in sectiunea de realizari, daca cifrele nu sunt impresionante, transforma-le in procente sau axeaza-te pe un alt tip de realizari. Sunt usor de combatut, mai ales ca in interviurile de selectie participa si specialisti din domeniul tau de activitate.

Mult succes.