Intrebari incomode din interviu (1)

Home / blog / Intrebari incomode din interviu (1)

Aproape de fiecare data cand vorbesc cu cineva despre interviuri  apare nemultumirea legata de intrebari – alt recruiter care m-a intrebat unde ma vad peste 5 ani si sa spun trei defecte/ trei calitati.   Sunt intrebari standard de pe vremea departamentului de personal care au ramas cumva in ADN-ul procesului de selectie, din pacate.

 Despre “unde te vezi peste 3/5/27 de ani” am vorbit aici (don’t get me started around it:)).

Numeste trei calitati ale tale.

Intoarce-o in favoarea ta, raporteaza-te la cum te-ar caracteriza colegii tai si demonstreaza prin intamplari respectivul atribut.

Dar trei defecte. Sau varianta: Care este cel mai mare defect al tau?

intrebari-interviu

Da, chiar se intampla sa primesti aceasta intrebare. Printre raspunsurile clasice se numara sunt prea sincer, ma incred in oameni, lucrez prea mult, tot felul de raspunsuri dezirabile (cum le si induce intrebarea). Concentreaza-ti raspunsul pe strategia pe care o ai/ avut-o pentru a-ti dezvolta anumite abilitati care au devenit necesare la jobul actual. De exemplu, poti spune ca ti-ai imbunatatit mult abilitatile de client management din momentul in care ai preluat rolul de Sales Representative solicitand feedback constant partenerilor tai si studiind materiale din respectivul domeniu.

De ce vrei sa lucrezi aici?

Cam greu sa vii cu un raspuns specific, mai ales ca in procesul de cautare ai aplicat la vreo 25 companii si ai mai fost abordat fara sa aplici de vreo 3.  Asa ca cel mai bine este sa te concentrezi pe continutul jobului, sa analizezi in ce masura competentele pe care le ai se pliaza pe cerintele acestuia si daca se potriveste cu planurile de cariera. Nu te axa pe detalii despre companie, in cazul in care nu o cunosti si evita raspunsuri standard, de genul: compania X, fiind o companie mutltinationala, imi va oferi oportunitatile de dezvoltare dorite, asigura un mediu dinamic si organizat.

Ca si concluzie, nu raspunde cu un cliseu la un cliseu, make it real.

(To be continued)